Tilbakemeldinger

Martin Nordvik - Mindfulness Basert Stressreduksjon i Agder

                                    En smak av vår i februar Foto: Martin Nordvik

"Det jeg er bevisst kan jeg gjøre noe med, det jeg ikke er bevisst gjør noe med meg"


Fritz Peals
Våren 2018 ble jeg forespurt av Arendal kommune om jeg ville holde et 8-ukers kurs i stressmestring for ansatte i kommunen.  Det ble foretatt en deltakerundersøkelse i etterkant av kurst og denne viste gode tilbakemeldinger. Etter dette kurset ble det avtalt med Arendal kommun at jeg også skal holde et kurs våren og høsten 2019 for dem.


"Kurset har gitt meg et nytt fokus. Det er viktig for meg å «lære» å leve nå og ikke i fortiden eller fremtiden. Dette hjelper meg med å redusere mitt stress. Jeg liker øvelsene hvor man henter seg inn, finner roen i kroppen og blir mer bevisst på kropp og pust.  I etterkant av kurset registrerer jeg i større grad tankene og følelsene mine når jeg kjenner på stress og dette gjør meg friere og i stand til å velge hvordan jeg forholder meg til stresset mitt i dag. Martin er en flink instruktør som lytter og ser hver enkelt. Han er rolig og denne energien «sprer seg» til oss deltakere."


Mvh Stine"Jeg opplever at det var viktig og nødvendig med et kursopplegg som tar seg tid til å lære bort metoden. Et enklere eller kortere kurs ville ikke ha gitt grunnlag nok til å vurdere om metodikken ville være nyttig for meg.

Jeg hadde stort utbytte av å lære om metodikken og å lære av de andre deltakerne i gruppen. Det var også nyttig for meg å utvikle språk og vokabular for å beskrive hva stress gjør med meg. I ettertid tar jeg signalene om for stort stress mer alvorlig og anser meg for mer rustet til å ta riktige grep for meg selv i samråd med arbeidsgiver."


Mvh Ansatt i Nav
" kurset har for meg vært og blitt meget betydningsfullt for mitt liv;

Jeg deltok på dette kurset i en periode der jeg var moden for/måtte få en forandring i livet. Kurset bidro til at jeg ble mer sikker i meg selv på de valgene jeg tok og at disse var riktige. Hvordan kunne kurset bidra til dette ?– jo jeg ble i løpet av de 11 samlingene kurset varte mer sikker på hvem jeg var eller kanskje mer riktig; husket hvem jeg var. Jeg fikk et snev av barndommens ro, en stillhet jeg har vært så heldig å bære med meg helt fra jeg var liten, men som de siste årene har mye vært overdøvet av lydene av (unødvendig) stress og krav. En ro og forankring i seg seg selv tror jeg er avgjørende for å gjøre god valg for seg selv og sine.

Jeg begynte å puste igjen. Under kurset oppdaget jeg at jeg i hverdagen av og til stoppet å puste. Dette kunne være i alle slags sammenhenger, men ofte når jeg tenkte på noe av slitsom art. Nå er jeg det bevisst og kan dra pusten godt inn og la humla suse.

Hvis man er klar og åpen for det, er kurset meget bevissgjørende. Jeg har avslørt meg selv flere ganger i å drive med tull og tøys som å slutte å puste når jeg tenker på noe litt stressende, å bli stressa av de rareste små ting som å legg i handleposer i butikken, totalt undøvendig, se dette og med god rauset overfor seg selv, le av det, øve seg på andre rutiner og gå videre.

Hvis man er klar og åpen for det, er kurset en mulighet til å få øye på sine verdier, de viktige, de som styrer dine handlinger. Jeg har tittet på dem, beholdt mange og hatt gleden av å kaste noen jeg ikke trengte eller som ødela på min vei videre i livet.


Kursleder Martin, er meget god til å minne oss på å være rause mot oss selv. Ikke tillate seg å strekke seg lengre enn det som er komfortabelt. Han lærer oss å kjenne etter hvor grensene går og respektere disse.

Martin utstråler trygghet og profesjonalitet. Han leder oss med en egen ro gjennom meditasjon, yoga og alle øvelsene. Han lytter når vi snakker og er tilstede for alle våre rare bemerkninger og spørsmål.


I en enkel øvelse trente vi på å være «unskyld- at – jeg -er - til», nøytral og «ta min plass». Jeg oppdaget det befriende å ta mere plass. Noen jeg kjenner vil le dersom de leser dette for jeg er ofte ganske synlig og hørbar, men jeg har nok gjort meg for usynlig i møte med de som tar seg tilrette og er bajaser. Jeg har derfor blitt flinkere til også å kreve min rett der jeg møter «bajaser»


Jeg trodde jeg var så utrolig tilstede i nuet. På kurset oppdaget jeg at det bare delvis var riktig. Jeg var også altfor mye tilstede og også helt andre plasser når jeg burde være helt tilstede.

Kurset har nyansert mine antakelser om meg selv og mine verdier. Det har vært meget bevisstgjørende.


Å være stille sammen med andre mennesker i 5 timer den lørdagen. For en lykke! Jeg oppdaget at jeg faktisk slik jeg tror og som mange som kjenner meg ville nekte for; at jeg er meget innadvendt. Innadvendt i så måte at jeg må være alene med mine tanker for å fordøye alle opplevelser og for at jeg skal få energi og overskudd til de jeg er glad i. Jeg er meget trygg sosialt og virker kanskje derfor meget utadvendt, men det er altså ikke hele sannheten. Fikk mer respekt for at jeg måtte ta konsekvenser av dette og brukte derfor nesten hele sommeren etter kurset på å lese og skrive og nesten ikke ha noen kontakt med venner.


Min antakelse er at dersom en er moden for det, villig til å være åpen og gjøre en egeninnsats, kan en på kurset oppdage noe viktig for en selv og det er helt opp til en selv om en vil ta konsekvensene av det og får et liv som er mer likt det en drømmer om.


Kurset gav mulighet til å kjenne etter; Aldri har jeg kjent hvor tungt det var å løfte hendene fra gulvet og over hodet når en ligger nede, den enkleste øvelse! og jeg tenkte på hvordan jeg hadde klart alle aerobicktimer uten å kjenne de var like slitsomme.


Vil du oppleve en rosin? Aldri har jeg lyttet til en rosin før! Sett at høylyset i rynkene dens er blågrått, kjøttet burgunder mot sort. Å hvor herlig det var å oppdage at den klissete knitringen i en rosin med et gjorde verden så mye mye større; for hvis en kan oppleve så mye med en rosin, hvor mye kan en da ikke oppleve her og nå!"


Mvh Liv"Jeg har lært hvordan jeg kan ta mer vare på meg selv og ikke være så kritisk til meg selv. Ved å ta meg tid til meditasjon, kroppsskanning, yoga og stille stunder, reduseres mitt stress. Det er viktig for meg å sette av regelmessig tid til dette videre."


Mvh Frode"Som menneske er jeg pliktoppfyllende, arbeidsom og samvittighetsfull. Jeg liker å gjøre ting ordentlig og har problemer med å la noe være halvgjort. I jobben som hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i Arendal kommune er det mange og krevende oppgaver som skal løses. De fleste fikses i partssamarbeid med politikere, administrasjon og andre hovedtillitsvalgte, men det kreves også mye av meg som person. I alle fall føles det sånn. Da jeg ble valgt i 2013, gikk jeg i gang med jobben med stor iver. Men selv om jeg jobbet både sent og tidlig, følte jeg aldri at jeg gjorde jobben godt nok. Jeg ble så fokusert på å gjøre alt så bra, at jeg ikke så annet enn tabbene jeg gjorde.  Jeg ble usikker, mistet selvtilliten og begynte å anklage meg selv for den minste lille feilgrep. Jeg ble deprimert og sto i fare for å bli sykmeldt på full tid. Det føltes som om jeg kjørte i vill fart på motorveien og var i ferd med å miste veigrepet.

Jeg skjønte at noe måtte gjøres og at jeg ikke kunne fortsette å stresse som jeg gjorde. Gjennom en venn fikk jeg vite at Martin Nordvik skulle holde kurs i stressreduksjon. Det var ikke noe kvikkfix kurs, men et kurs som ble anbefalt av helsepersonell og som hadde en varighet på åtte uker. Det ville med andre ord vare lenge nok til at jeg kunne legge om uvaner og lære teknikker for stressmestring. Det var akkurat det jeg følte jeg trengte! Heldigvis fikk jeg plass.

På kurset traff jeg andre mennesker som stresset. Hver og en på sitt vis. Sammen med Martin gikk vi systematisk gjennom pensum som innebar samtaler, sanseøvelser, yoga-øvelser, refleksjoner og mye mer. Vi måtte stoppe opp, tenke og føle. Mellom kursdagene, hadde vi lekser. Det gjorde at vi ikke glemte det vi lærte fra gang til gang og vi fikk trent på øvelsene vi hadde lært. Meningen var at vi skulle lage oss gode stressmestringsvaner.

I dag har jeg det veldig bra. Jeg aksepterer at jeg ikke er perfekt. Det takker jeg Martin og MBSR-kurset for. Jeg er ikke fri for stress, for stress er en naturlig del av vår travle hverdag, men jeg klarer å samle meg, trekke pusten, prioritere og akseptere at det jeg ikke rekker i dag, det tar jeg i morgen.

Jeg anbefaler kurset på det varmeste! "


Mvh Trine
"Martin er en engasjert og dyktig kursholder som via et 8 ukers MBSR program gir deg en grundig

forståelse av hva meditasjon er. Ved bruk av en god del egen trening mellom samlingene hver uke

fikk man mulighet til å virkelig fordype seg i praksisen. Jeg kan virkelig anbefale dette kurset."


Mvh Jorunn"Har lært mye om meg selv og om hva jeg trenger for ikke å stresse. Denne kunnskapen ble utviklet parallelt med kurset. Lengden på kurset gjorde at det var mulig å lære seg nye strategier for å tåle stresset som er i livssituasjonen min. Fellesskapet i gruppen og støtten fra kursleder Martin var viktig for meg. Jeg synes kurset var supert og kunne ikke be om mer"


Mvh Lise
"Dagene er fortsatt travle på jobb og hjemme. Etter kurset og egentreningen klarer jeg nå finne små pauser, kontakte «pusteankeret» og legger mer merke til kroppen min her og nå. Dette gjør at jeg henter meg lettere inn og føler ikke på samme slitenhet som før. Glad for at jeg meldte meg på. Jeg anbefaler kurset til andre."


Mvh Espen
"Jeg har erfart at jeg gjennom dette kurset i mindfulness basert stress reduksjon i større grad tar mer vare på meg selv og at de rundt meg får det bedre når jeg har det bedre. Å slippe pusten til gjør godt."


Mvh Mona
"Det tar 8 uker å endre vaner, derfor varer kurset i 8 uker. Kurset var nyttig for meg på mange måter. Blant annet lærte jeg å finne mer ro i tankene mine og prøver å holde fokus på en ting istedenfor mange. Nå prøver jeg å leve mer i nuet og tar tid til å både se og nyte de små ting i livet.

Martin guider kursdeltaker på en mesterlig måte. Jeg anbefaler kurset !"


Mvh Elizabeth


Martin Nordvik

MBSR - instruktør Agder

Arendal

martinnordvik@live.no / mbsr@martinnordvik.no

Mob: 95166791

Org.nr:916496877